maanantai 7. marraskuuta 2016

Liikennesäännöt. Nuo pikku pirulaiset.

Kolme kuukautta ratin takana. Täysin ummikko siis vielä. Monia satoja kilometrejä ajaneena, alan pikkuhiljaa kuitenkin soluttautua muihin autoilijoihin eikä liikkeelle lähteminen jännitä enää. Aluksi tuli mietittyä reitti siten että välttyisin tasa-arvoisilta risteyksiltä (miksi?), taskuparkkeerauksilta ja muilta muka hankalilta jutuilta, kunnes oivalsin että tekemällä oppii. Liikenteessä kun on fiksuinta se että tien varrelta löytyy kokoajan ohjeet nopeudelle, oikeuksille ja suunnille.

Uutena kuskina huomaan että autokoulun opit jäävät nopeasti unholaan. Kaasujalka herkistyy kun varmuutta tulee lisää. Pyöreät merkit numeroilla jätetään huomioimatta. "Ahaa, kahdeksankympin alue. Voin siis ajaa ainakin yhdeksää kymppiä. Joku ajaa takanani hipoen perävalojani. Painampa siis hieman kaasua että idiootti jää jälkeen. 

Liikenteessä on helppo olla mulkku. Usein pattitilanteessa välissä on molempien osapuolten tuulilasit, joka laskee käsimerkkien vilautteluun herkkyyttä. Tööttäilyä on helppo toitottaa urpoille jotka hidastavat työmatkaasi.  Eihän suomalainen päin viitsi ja harvemmin asioita jäädään bussipysäkille selvittämään, kiire kun on. Onneksi jokainen on omasta mielestään autoilun ykkönen. 

Tämän lyhyt hetki minkä olen jo saanut viettää ratissa, on jo antanut muistoihin yhden peräänajon sekä lukemattomia "läheltä piti"- tilanteita. Minä olen liikenteessä se, joka inhottavasti hidastaa menoa ajamalla kahdeksankympin alueella juurikin kahdeksaa kymppiä. Minä voin myös tyytyä kohtalooni ja ajella hiljaisesti traktorin takana, sillä tie edessä on mutkainen enkä ole vastaantulijoista 100% varma. Koskaan kun ei voi olla liian varovainen. Monen mittari heilahtaa hieman yläkanttiin. "Se näyttää aina vähän enemmän kun on"- on ihan ok perustelu, mutta ei riittävä. Pääkaupunkiseudulla vallitsee tällähetkellä kovin knhottava ajokeli, ja jo pienellä hidastuksella reagointi ja jarrutus helpottuvat. Vaikka takana olisi monia kymmeniä vuosia kokemusta, liukas tienpinta ei sitä tiedä. 

Turvallisia kilometrejä, muistakaa myös muut autoilijat! 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...