tiistai 18. marraskuuta 2014

Vaippadilemma

Vaippaihottuma, punoitus, rikkinäinen iho, näppylät. Ihan  tuntemattomia käsitteitä meidän perheessä, vaikka omat kädet saattavat talvisin mennä atooppisiksi pakkasten myötä. Ennen tytön syntymää olin vuorannut kaapit erilaisilla vauva-öljyillä (valehtelematta niitä löytyy vieläkin kaapista 8 avaamattomana) sekä talkeilla. Kun saatiin pienokainen ulos omasta yksiöstään, huomattiin ajanmyötä tuotteiden olevan lähes turhia. Tippa öljyä kylpyveteen, talkin omin omaan meikkipussiin puuteriksi(toim. huom. TOIMII!). Öljyä on näin reiluvuoden aikana mennyt ehkä yhdestä purkista puolet ja sekin siihen  kun pakotan tuon huonomman osapuolen hieromaan hartioitani iltaisin.

Pariviikkoa sitten Lumin alaselkään ja vatsaan ilmestyi punaista näppylää. Iho oli karhea ja epätasainen, muttei näyttänyt häiritsevän. Osuttiin juuri näihin aikoihin yksi-vuotis neuvolaan ja alettiin harrastamaan aamuin illoin ja pesujen yhteydessä "lumiukkorasvausta" eli iho valkjoiseksi rasvasta ja puuvillainen vaate päälle. Ongelma ei kuitenkaan ratkennut. Päättelin siis alunperin punoituksen johtuvan kylmenneestä ilmastosta, mutta toisin kävi.

Viimeviikolla vierailin Lumin kummisedän perheen luona. Jonkin asian yhteydessä mainitsin Lumin muuttuneen ihon, ja sieltähän se atooppisen ihon omistajalta tuli kuin apteekin hyllyltä: vaippaihottumaa. Reaktioni oli ensin varsin epäuskoinen. Oltiinhan me käytetty tuttua ja turvallista Muumia lähes koko Lumin yhdenvuoden iän ajan. Seuraavien päivien ajan kiinnitin enemmän huomiota vaippoihin. Ja tottahan se oli, juurikin Muumivaipan jälkeen iho oli todella punoittava ja rönsyinen.


Vaihto Pamppersiin toi vähän helpotusta, mutta vieläkin haetaan sitä uutta oikeaa. Mitkä vaipat teillä on aiheuttanut reaktion ja onko kellään tapahtunut muutosta näin yllättäen kuin meillä?

6 kommenttia :

 1. Meillä on alusta asti ollut käytössä Liberon vaipat ja tulen olemaan niiden luottokäyttävä varmaan koko vaippaiän ajan. Olen kokeillut kyllä lähes kaikki vaippamerkit läpi mm. Muumi, Pampers, Toujours, mutta pysyttelen edelleen visusti Liberossa! Liberon housuvaipat ovat kovin paljon samaa mallia muumivaippojen kanssa ja muutenkin yleisolemukseltaan, että niihin olisi ainakin sen puolesta helppo vaihtaa jos on aiemmin Muumivaippoihin tykästynyt. Liberoissa on sen lisäksi vyötäröresori todella pehmeää hieman kankaan tapaista materiaalia, joka hengittää eli iho ei niissä pääse kovinkaan pahasti hautumaan. Kannattaa kokeilla! ;)

  Meillä ei mitkään vaipat ole oireilleet mitenkään, mutta Muumeissa mua häiritsi ne jotkin ihmeelliset "geelipallurat" sielä vaipassa aina pissan jälkeen ja niitä oli sitten aina pojan koko haaroväli täynnä :O

  VastaaPoista
 2. Meillä tuli esikoiselle vaippaihottumaa Muumeista, keskimmäiselle Liberoista ja kolmoselle Pamperseista. :D Kaikilla alkanut pitkään käytössä ollut vaippamerkki oireilla ihan yllättäen, yleensä vaippakoon vaihdon jälkeen. Ilmakylvyt, sinkkivoide ja vaipan vaihtaminen todella usein ovat auttaneet, samoin on lopetettu kosteuspyyhkeiden käyttö hetkeksi ja pesty (ja kuivattu) "vanhanaikaisesti".

  Muumivaipan geelipallurat on kyllä outoja. :D

  t. pitkään lukenut mutta harvoin kommentoiva, ts. stalkkeri

  VastaaPoista
 3. Meillä isot lapset on olleet superihoisia lapsia, joita ei ole koskaan tarvinnut rasvailla, kesät talvet on ihot pysyneet kunnossa. Nyt tämä viimeinen villahousu yksvee onkin sitten toista maata. Atooppinen iho, rasvattava talvisin päästä varpaisiin. Ihme kyllä vaippa-alue on pysynyt kunnossa koko yksivuotisen taipaleen :) Meillä käytetään sekaisin Pampersia, Liberoa -ja kestovaippoja! Äidin mieleen kestot on kauniiden kuosien ja luonnollisuuden takia. Tuntuu paremmalta laittaa herkkää ihoa vasten ihanan pehmeää bambukangasta kuin geelipalleroita :D Mutta välillä tätäkin äitiä laiskottaa ja silloin, sekä öisin, puen hyvällä omalla tunnolla kertiksen päälle.

  VastaaPoista
 4. Pikkuvauvana Poitsulla oli herkkä pylly ja tuolloin sopi ainoastaan Libero. Nyt reilu yksivuotiaana käytetään tottumuksesta pääsääntöisesti Liberoa, mutta Toujourseja ja Pampersejakin käytetään.

  VastaaPoista
 5. Hugolle tulee pampersista ihan järkyttävä ihottuma ja huutaa vaa! Muumitkaa ei oo ollu niin hyviä ku liberot:)

  VastaaPoista
 6. Meillä ei voi käyttää Liberoa tai on peppu pieniä punaisia näppyjä täynnä ja ihan punainen, mutta Pampers taas korjaa ihon samoin tein. Ja poitsu on nyt vasta 2vkoa...samoin oli esikon kanssa et jos meen vahingossa ostaa liberoa sille niin sit on peppukin sen näköinen...ja kutisee...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...